Announcement

Collapse
No announcement yet.

Awas pengguna Huawei! Malaysia perlu waspada teknologi 5G China: Daim

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Awas pengguna Huawei! Malaysia perlu waspada teknologi 5G China: Daim

    Malaysia perlu berwaspada terhadap peningkatan teknologi 5G China berikutan keupayaannya mencetuskan ancaman keselamatan siber dan digital terhadap negara, kata Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan (CEP), Tun Daim Zainuddin, di sini hari ini.
    Malaysia perlu berwaspada terhadap peningkatan teknologi 5G China berikutan keupayaannya mencetuskan ancaman keselamatan siber dan digital terhadap negara, kata Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan (CEP), Tun Daim Zainuddin, di sini hari ini.

  • #2
    Hmm cuak jugak ni ... banyak dah guna teknologi China ni , kita tak boleh detect ke ada spyware ke takde dalam hardware tu ?

    Comment


    • #3
      How to control ya? semakin canggih semakan bahaya..ini memang betul dunia tanpa sempadan..

      Comment


      • #4
        memang real treat, sebenarnya teknologi cip adalah isu national security, logiknya, kalau barang kita buat sendiri, kalau kita nak letak apa2 bug sapa pun tak tau. nak-nak kalau hardware. itu sebab china segala sistem dia buat sendiri. dari chip sampai software. agak pelik kalau depa tak buat benda mcm ni.sebb terlalu senang.

        tambah pulak cmpany macam huawei, telefon dia pun dah merata-rata, dah boleh jadi bahan utk pengintipan.

        Comment


        • #5
          risau jugak ..xleh instal antispyware ke or benda benda lain ?

          Comment


          • #6
            Originally posted by BeruangKutub View Post
            risau jugak ..xleh instal antispyware ke or benda benda lain ?
            kalau software mungkin boleh. tapi kalau kes huawei ni depa takut dah deep integration kot, chip level / low level sofware yg as user kita takleh akses. tu pasal us risau.

            Comment


            • #7
              Originally posted by konarbaring View Post
              memang real treat, sebenarnya teknologi cip adalah isu national security, logiknya, kalau barang kita buat sendiri, kalau kita nak letak apa2 bug sapa pun tak tau. nak-nak kalau hardware. itu sebab china segala sistem dia buat sendiri. dari chip sampai software. agak pelik kalau depa tak buat benda mcm ni.sebb terlalu senang.

              tambah pulak cmpany macam huawei, telefon dia pun dah merata-rata, dah boleh jadi bahan utk pengintipan.
              dasyat ni, kalo mcm ni mau 24 hour diorang boleh monitor kita sebenarnya.

              Comment


              • #8
                Originally posted by konarbaring View Post

                kalau software mungkin boleh. tapi kalau kes huawei ni depa takut dah deep integration kot, chip level / low level sofware yg as user kita takleh akses. tu pasal us risau.
                huhu dah macam ceta ala ala James Bond dah ni .....

                Comment


                • #9
                  Originally posted by BeruangKutub View Post

                  huhu dah macam ceta ala ala James Bond dah ni .....
                  hahah...mmg dah pun, jual fitnes tracker, pastu bagi askar pakai....dah jadi kes aritu. fitness tracker dah bg layout kem tentera us, sbb askar pakai.data plak open..hehe

                  Comment

                  Working...
                  X