Announcement

Collapse
No announcement yet.

15 Makanan Viral Di Malaysia 2018

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • 15 Makanan Viral Di Malaysia 2018

    15 Makanan Viral Di Malaysia 2018

    Sumber @ by Junaidah IdrusSeptember 7, 2018 (https://sedapgiler.com/15-makanan-vi...malaysia-2018/)



    Dah cuba semua makanan viral tahun 2018? Nak cuba makanan yang viral tapi takut tak sedap? Jangan risau, so kalini kami akan mudahkan carian korang untuk cari makanan yang viral kat Malaysia tahun 2018. Next time korang pergi mana-mana boleh la try makanan yang bukan setakat viral tapi sedap tau.


    15 Makanan Viral 2018


    Korang mesti tak sabar kan? Baca betul-betul tau so nanti takda yang korang missed out.



    1. Ais Krim Buah Naga




    Selalu makan buah naga yang biasa tu ja kan? Kat Penang ada soft ice-cream buah naga tau! Buah naga ni dicampur dengan lemon dan dihidangkan diatas kulit buah naga tu sendiri dan origami sampan menjadikan aiskrim ni so instagramable! Rasa dia pulak ramai yang tak boleh move on lepas try. So jangan terlepas untuk cuba aiskrim ni, okay?

    Alamat: 6, Lebuh Cannon, George Town, 10200 George Town, Pulau Pinang

    Waktu operasi: 10 am-6 pm


    2. Chicken Milani

    Sumber: @allabouthatfood
    Okay selain nasi kandar, kat Penang korang kena cuba chicken milani ni juga. Korang boleh pilih nak makan chicken milani dengan nasi briyani, roti naan atau makan macam tu je. Kalau nak lagi best, ambil roti naan cheese. Confirm puas hati.

    Alamat:Restoran Kapitan, 93, Chulia St, Georgetown, 10200 George Town, Penang

    Waktu operasi: Buka 24 jam



    3. Cempedak Pizza

    Sumber: @uspizzamalaysia
    Tak habis lagi bergaduh nenas patut jadi topping pizza atau tak? Stop kejap sebab korang kena try Cempedak Pizza dari USPizza ni pulak. Biar betul pizza topping cempedak? Yee! Sebab tu korang kena try pizza rare ni. Dia match pulak dengan cheese kat atas tu, sedap giler jadinya. Pizza ni limited time je kat USPizza dan Cempedak Pizza ni first in Penang so rugi la kalau tak cuba.

    Alamat: Outlet US Pizza Pulau Pinang

    Waktu operasi: 10.30 am-10 pm



    4. Rojak Tonggek

    Sumber: @ikutdanmakan_
    Rojak tonggek ni seunik nama dia. Semua bahan-bahan rojak macam buah,bebola dan sayur dicucuk kat lidi lepastu disusun keliling gerai tu dan ada mangkuk isi kuah rojak so korang just ambil mana yang nak makan celup dalam kuah tu. Kat sini la tonggeknya sebab taknak bagi kuah kena baju. Sebab kuah rojak tu semua orang kongsi, korang celup sekali la satu lidi tu. Kesian orang lain kalau bekas mulut tu korang celup lagi. Lidi yang dah habis jangan buang tau, nanti nak bayar tak ingat pula berapa cucuk dah makan.

    Alamat: Jalan Pantai, 12000 Butterworth, Pulau Pinang

    Waktu operasi:




    5. Daging Harimau Menangis

    Sumber: @nadiaacheq
    Kalau pergi Thailand wajib makan daging bakar kat sana tapi balik tu terkenang jauh sangat nak pergi. Jangan risau sekarang kat Malaysia pun boleh dapat dah daging bakar ni. Nama pun bukan main lagi Harimau Menangis! Antara tempat sedap yang korang boleh dapat daging ni kat Signature Bangkok Kitchen. Kat sini diorang jual makanan-makanan Thailand macam kat Boat Noodle tu. Semua benda kat sini sedap, so korang jangan risau okay?

    Alamat: Signature Bangkok Kitchen, 83 persiaran mahsuri 1/3, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang

    Waktu operasi:




    6. Mee Tulang Singkir Darat

    Sumber: @shauqi_1986
    Mee tulang ni viral sampai masuk dalam berita TV1 tahun ni. Walaupun perjalanan kesana agak jauh, tapi bila dapat ja makanan hilang semua penat. Sepanjang perjalanan ke kedai ni ada banyak juga kedai lain yang jual mee tulang tapi kedai ni the best la. Kalau korang nak pergi, boleh call dulu kedai book gearbox. Maklumlah orang ramai, takut gigit jari ja bila sampai.

    Alamat:Mee Kuah Tulang Singkir Darat, Singkir Darat, 08100 Merbok, Kedah

    Waktu operasi: 12.30 pm-11.30pm,Tutup: Jumaat

    No Telefon: 019-556 1802


    7. Family Mart

    Sumber: @miisfoodie
    Family mart ni makanan dia kebanyakannya inspirasi dari Jepun. So korang dah boleh rasa makanan Jepun tanpa perlu habiskan duit ke Jepun. Paling famous kat family mart ni dia punya oden. Kalau korang layan drama korea mesti korang selalu tengok diorang makan oden ni. Lagi satu yang famous mestilah aiskrim Matcha. Aiskrim dia lembut jee cair dimulut gitu! Tapi Family Mart ni belum ada kat semua negeri jadi sabar ye siapa yang jauh tu.

    Alamat: Outlet Family Mart

    Waktu operasi: 24 Jam (Outlet tertentu)



    8. Coconut Briyani

    Sumber: @etznowornever
    Makan briyani dah biasa sangat kan? Apa kata korang try nasi briyani dalam kelapa pula. Apa yang menjadikan nasi briyani kat sini istimewa sebab lauk dan nasi briyani tu dimasukkan kedalam buah kelapa lepastu buah kelapa tu dikukus selama 20 minit menjadikan bau nasi briyani tu sangat unik. Lebih membangkitkan selera bila nasi dihidangkan atas daun pisang.

    Alamat: Tengga Briyani, 1, Jalan Cempaka SD 12/1, Bandar Sri Damansara, 52200 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

    Waktu operasi: 24 Jam


    9. La Fleur X Uniqorn

    Sumber: @_qhee_
    Cari tempat dating yang best? atau nak belanja anak-anak? Korang boleh cuba cafe best ni. Kat sini korang boleh pakai onesie unicorn secara free gabung denga hiasan pinky, props unicorn confirm best giler nak ambil gambar post kat instagram. Okay bab makanan pula, cafe ni ada dessert yang korang mesti suka punya! Signature kat sini ialah waffle dia and korang boleh pilih sama ada nak waffle biasa, egglet atau pancake. Waffle panas-panas tu tambah pula topping aiskrim bubblegum, Unicorn Sh*t atau Unicorn Niple. Korang juga boleh jadi barista untuk latte korang sendiri tau! So jangan lupa masuk tempat ni dalam bucket list korang.

    Alamat: La FleurE1-01, 02, Jalan Lagoon Selatan, Sunway Geo Avenue, Selangor

    Waktu operasi: 12 pm-12 am(Isnin-Khamis), 10 am-1 am(Jumaaat-Ahad)



    10. Nasi Kak Wok

    Sumber: @ikaaazmi
    Nasi Kak Wok? Gapo dio pulok tu? haa, kali ni kita bagi makanan best kat Kelantan pula! Selalu kalau datang Kelantan mesti aim nak cari nasi kerabu yang best je. Korang kena tau yang Kelantan ni pun antara syurga makanan tau lepas Penang. Nasi Kak Wok ni ialah nasi berlauk ayam yang dipotong kecil-kecil dan dihidangkan bersama kuah gulai dan sambal belacan. Walaupun makanan ni dengar macam biasa je, korang kena cuba dulu baru korang tau kenapa nasi Kak Wok ni bertahan betahun-tahun lamanya.

    Alamat: Kedai Nasi Kak Wok, Jalan Masjid Lundang, 15150 Kota Bharu, Kelantan.

    Waktu operasi: 7.30 am-2.30 pm, Tutup: Sabtu



    11. Teh Tarik Madu

    Sumber: @msmnj_
    Korang dah pernah try belum teh tarik madu ni? Teh tarik madu ni bukan macam yang kita biasa minum kat kedai mamak tu. Teh yang dibancuh bersama madu lebah asli dan susu tepung ni menghasilkan buih yang banyak sampai melimpah keluar gelas tau. Boleh la korang ambil gambar letak kat instagram. Kalau korang order yang ais, jangan lupa tambah aiskrim. Fuh, sedap giler jadinya. Selain Teh Tarik Madu, korang jugak wajib rasa Sup Kepala Ikan kat sini. Hirup panas-panas confirm korang puas hati dengan rasa dia yang sedap tu.

    Alamat: Pak Mat Sup Kepala Ikan Dan Teh Tarik Madu, Pulau Pisang,Jalan Kuala Besar,15350 Kota Bharu,Kelantan

    aktu operasi: 7.30 am-4 pm, Tutup: Cuti Umum



    12. Tiny Elephant

    Sumber: @tinyelephantco
    It’s dessert time! Kat kedai ni signature dish dia ialah aiskrim, kek dan waffle yang sangat sedap dan comel sampai tak sampai hati nak makan. Basically semua yang ada kat kedai ni sedap-sedap belaka dan korang kena try sendiri. Ramai yang cakap makanan kat sini simple tapi sedap dan ramai jugak nak pergi lagi. So korang punya turn bila pula?

    Alamat: Tiny Elephant – Soft Serve & Coffee, 1122, T/B, Jalan Tengku Petra Semerak, Bandar Kota Bharu, 15000 Kota Bharu, Kelantan

    Waktu operasi: 12.30 pm-12 am, 2.30 pm-12 am (Jumaat)



    13. Ais Kepal Milo

    Sumber: @iamdhiasaraa
    Kedai ais kepal milo Tok Abah ni pernah viral lepas mendapat liputan dari Majalah 3 membuatkan kedai ini diserbu oleh orang ramai. Kelebihan ais kepal milo ini terletak pada milonya yang pekat dan diperbuat daripada 100% Milo asli. Orang ramai akan mula beratur di gerai ini walaupun ianya belum dibuka dan ada juga yang membawa mangkuk sendiri untuk menikmati ais kepal milo ini berbanding menikmatinya dari plastik.

    Alamat: No 3 & 5 Tingkat Bawah Ruangniaga Sinar Mekar Abadi, Jalan Kangsar, 33000 Kuala Kangsar, Perak

    Waktu operasi: 12.30 pm- 11 pm



    14. Miker Food

    Sumber: @mhaniffy
    Dah pernah pergi kedai yang viral tapi frust sebab makanan overrated? Sorry to hear that tapi korang kena datang kedai ni sebab makanan dia bukan indah khabar dari rupa. Kat sini makanan dah la sedap tempat makan dia pun best giler! Tomyam nyiur memang terbaik and rugi la kalau korang datang tapi tak cuba. Kat sini macam one stop centre sebab semua jenis makanan ada kat sini. Western, goreng-goreng semua ada dan semua sedap. Jalan-Jalan Cari Makan pun dah terjah tempat ni so korang tunggu apa lagi?

    Alamat: Miker Food, Jalan Padang, 30020 Ipoh, Negeri Perak

    Waktu operasi: 5 pm-12 am (Selasa-Jumaat), 5 pm-12.30 am(Sabtu), Tutup: Ahad




    15. Mee Racun Tulang

    Sumber: @chasingaplate
    Dengar nama pun anda semua mesti dah pelik kenapa racun? Mati ke lepas makan mee ni? Jangan risau, bukan ada racun cuma deria rasa anda akan teracun dek rasa mee racun yang sedap lagi lazat ni! Mee racun tulang ni menu wajib yang korang kena makan kalau datang ke Batu Pahat. Kuah mee yang pekat yang mesra dengan mee ditambah dengan tulang pastinya membuka selera anda. Bagi peminat gearbox, jangan lepaskan peluang untuk merasai mee racun tulang gearbox.

    Alamat: Mee Racun Tulang, TL1, Jalan Rotan Tungal, Taman Sri Jaya, 83000 Batu Pahat, Johor

    Waktu operasi: 4 pm-12 am



    Makanan Viral 2018


    So korang dah tengok 15 makanan viral kat Malaysia pada tahun ni. Jangan lepaskan peluang untuk pergi dan cuba semua makanan ni.

    Untuk pelancong yang plan nak pergi bercuti, pastikan korang masukkan list kami sebagai destinasi nombor 1 untuk percutian anda dan bagi penduduk tempatan pula, jangan lupa share untuk perkenalkan makanan ditempat anda kepada dunia luar.

  • #2
    Tak mo tengok lah makanan viral ni..mengidam susah pulak nak cari

    Comment


    • #3
      Dari 15 ni saya dah try 3 hehe

      Comment


      • #4
        Ok cari yang no 1 ni dulu ....aiskrimmmmmmmm

        Comment


        • #5
          Originally posted by radhiahjalal View Post
          Tak mo tengok lah makanan viral ni..mengidam susah pulak nak cari
          Ye la tu tak mo tengok

          Comment


          • #6
            aduh..habis diet kalo ini maciammm..!

            Comment


            • #7
              kebanyakkannya dekat penang, tinggal kat kl ni!!!! mau melancong ke penang lar ni

              Comment


              • #8
                Originally posted by hipson View Post
                kebanyakkannya dekat penang, tinggal kat kl ni!!!! mau melancong ke penang lar ni
                kl pun ade banyak makanan sedappp, ape2 style pun ade, x post dekat sini saja, kalau u nak makan makanan sedap blh tanya aq..

                Comment


                • #9
                  Originally posted by yujik View Post

                  kl pun ade banyak makanan sedappp, ape2 style pun ade, x post dekat sini saja, kalau u nak makan makanan sedap blh tanya aq..
                  kecuali kl, penang, melaka pun ade makanan sedap...aiya seluruh malaysia ade makanan sedap lar, yg penting u pandai cari

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by yujik View Post

                    kl pun ade banyak makanan sedappp, ape2 style pun ade, x post dekat sini saja, kalau u nak makan makanan sedap blh tanya aq..
                    nak try thai food dgn vietnam food, ade yg paling recommend ke x?? yg selepas u makan, u x kan lupa

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by hipson View Post

                      nak try thai food dgn vietnam food, ade yg paling recommend ke x?? yg selepas u makan, u x kan lupa
                      aq suka makan bbq thai, yg vietnam punya aq recommend pho street, baru2 makan saja..not bad

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by yujik View Post

                        aq suka makan bbq thai, yg vietnam punya aq recommend pho street, baru2 makan saja..not bad
                        bbq aq x suka, aq suka yg masam pedas punya thai food, hehe...btw pho street x pernah dgr

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by hipson View Post

                          nak try thai food dgn vietnam food, ade yg paling recommend ke x?? yg selepas u makan, u x kan lupa
                          aq x suka thai food& vietnam food, aq lebih suka korean food, hehe...

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by hipson View Post

                            bbq aq x suka, aq suka yg masam pedas punya thai food, hehe...btw pho street x pernah dgr
                            macam ni u blh pergi makan tomyam mee lar, haha..pho street tu skrg dah pork free

                            Comment


                            • #15
                              Originally posted by riston View Post

                              aq x suka thai food& vietnam food, aq lebih suka korean food, hehe...
                              sebelum aq pun sgt sgt suka korean food, skrg dah x suka sgt...u suka makan kimchi ke??

                              Comment

                              Working...
                              X